COACHING

Het verlies van je kindje

Je bent zwanger, in blijde verwachting. Je maakt plannen, je gaat nadenken over de toekomst met je kindje of kindjes. Hoe zou het zijn? Hoe zou hij of zij eruit zien? Zou jullie kindje op jou lijken, of op je partner? Wat voor kleur ogen zal jullie kindje krijgen? Vanaf het moment dat je de positieve zwangerschapstest in handen hebt, bereid je je als van nature voor op je (nieuwe) rol als ouder. Lichamelijk verandert er veel, maar ook emotioneel verandert er een hoop. Al is het alleen al omdat de hormonen door je lijf gieren.

En dan komt het moment waarop je had gehoopt het nooit mee te maken. Je verliest je kindje in de zwangerschap. Misschien begon het bij jou door bloedverlies en het afnemen van zwangerschapssymptomen en had je al een vreemd gevoel voordat de echo bevestigde dat jullie kindje was gestopt met groeien of niet verder zou groeien. Misschien kwam het als een donderslag bij heldere hemel en zag je het totaal niet aankomen. Misschien was je al langer zwanger, had je al een hartslag gezien, en misschien ook al gehoord. Of je verloor je kindje vlak na de positieve test. Hoe het ook gebeurde, en hoe pril of ver je zwangerschap ook was. Jouw verlies is een verlies en doet er toe. Want elk kindje doet ertoe, hoe kort het kindje er ook was!

Op het moment dat je erachter komt dat je kindje is gestopt met groeien, je een miskraam krijgt, of je er op een andere manier achter komt dat jouw kindje nooit aan de keukentafel zal zitten, dan stort je wereld in. Je valt keihard van je roze wolk. Én dan zijn er vaak maar weinig mensen waarmee je je verhaal kunt of wilt delen. Omdat het emotioneel onwijs veel impact maakt, omdat de omgeving misschien nog niet wist van je zwangerschap of omdat je omgeving je niet begrijpt. Ik hoop van harte dat je directe omgeving jou (en je partner) goed heeft bijgestaan tijdens de periode rondom jullie verlies. Dat jouw verdriet er mocht zijn, en mág zijn als je je verdriet ook nu nog voelt. Want dat is heel goed mogelijk. Ook jaren later nog. En dat is helemaal niet gek! Je hebt iets ingrijpends en levens veranderend meegemaakt. Helaas is het in onze maatschappij nog al te vaak “Als we het niet zien, dan is het er niet”. En meestal hebben maar weinig mensen jouw kindje gezien en tastbare herinneringen aan jouw kindje. Je gevoelens wegstoppen helpt niet. Je moet er actief mee aan de slag. Als je dit nooit hebt gedaan, kunnen de gevoelens je emoties je jaren later nog overvallen. Sommige situaties triggeren de emoties, bijvoorbeeld als je in de overgang komt, of als je vriendinnen oma worden terwijl jij helaas kinderloos bent gebleven.

Het kan heel goed zijn dat jij op één of meerdere manieren één of meer kindjes bent verloren

Miskraam
Herhaalde miskramen
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Mola zwangerschap
Verlies van embryo’s in een vruchtbaarheidstraject
Verlies van een tweelinghelft of meerling bij een meerlingzwangerschap
Zwangerschapsafbreking om medische redenen vanwege de gezondheid van de baby en/of moeder
Zwangerschapsafbreking om medische redenen vanwege de gezondheid van de moeder
Een stilgeboorte
Je baby is overleden kort na de geboorte

Herken je jezelf in één of meer van de volgende punten sinds je verlies

Je bent moe en futloos.
Je hebt geen zin om dingen te ondernemen met je partner, familie en vrienden.
Je bent gauw gefrustreerd en prikkelbaar.
Het doet je pijn als je zwangerschapsaankondigingen, gender reveals, baby showers of geboortenieuws tegen komt op social media.
Je kan je niet concentreren op je werk.
Als je vriendin of collega verteld dat ze zwanger is, voel je de jaloezie naar boven komen.
Het kost je heel veel moeite om naar een gender reveal, baby shower of op kraambezoek te gaan.
Je voelt je in de steek gelaten door je lichaam.
Je hebt geen vertrouwen meer in je lichaam.
Er hoeft maar iets te gebeuren of je barst in tranen uit.

Hoe kan de coaching je helpen?

Heb je meer nodig om je veerkracht en energie in het leven terug te vinden? Ervaar je problemen in het dagelijks functioneren als gevolg van jouw verlies? Ik help je graag! Samen gaan we werken aan jouw herstel zodat je de toekomst weer positief tegemoet kan zien, ook als er nog een actieve kinderwens is.

Samen gaan we aan de slag met het al meer dan 10 jaar in de praktijk bewezen 5 Stappenplan. “Krachtig herstellen van je miskraam”:

1. Als eerste hebben we een vrijblijvend, telefonisch kennismakingsgesprek van ongeveer 30 minuten. Hierbij kan ik je een eerste helpende hand bieden naar jouw herstel. We gaan in kaart brengen waar je tegenaan loopt, hoe je je voelt, hoe je je zou willen voelen en hoe ik je hier bij zou kunnen helpen. Ik geef je al wat waardevolle tips, voor sommige vrouwen is dit voldoende en is dit duwtje in de juiste richting genoeg om de toekomst weer kleurrijk en positief tegemoet te zien. Heel erg fijn natuurlijk!
 
2. Mocht je meer nodig hebben na het eerste kennismakingsgesprek en besluit je dat wij samen aan de slag gaan met jouw herstel? Dan gaan we aan de slag met het bewezen 5 stappenplan. We plannen in overleg 2 ochtenden waarin we actief met jouw herstel aan de slag gaan. Als we deze 2 ochtenden hebben ingepland vraag ik je een intakeformulier in te vullen zodat we in deze 2 ochtenden effectief aan de slag kunnen en ik mijn begeleiding zo goed mogelijk kan afstemmen op jouw situatie en wensen.

Wat gaan we doen?

1. We kijken naar jouw situatie en desgewenst de situatie van je partner.

2. We nemen bewust de tijd om stil te staan bij het kindje of de kindjes die er zo kort waren. Want ook dit kindje/deze kindjes zijn onderdeel van jouw leven en verdienen jouw aandacht. Uiteraard is er alle ruimte voor jouw emoties.
3. We kijken naar jouw huidige gezin als geheel. Dus zowel naar je gezinsleden die bij jou aan de keukentafel zitten. Als bij de gezinsleden die je helaas niet meer in je armen kunt sluiten. Dit zorgt voor rust in je lijf en duidelijkheid.
4. Het verlies van je kindje zorgt voor veel emoties. Heel vaak gebeurd het dat de negatieve gedachten over wat je zelf anders had moeten doen of waarom dit juist jou is overkomen op de voorgrond treden. En dat terwijl je waarschijnlijk ook heel veel positieve emoties en gedachtes hebt aan jouw kindje en de zwangerschap. Tijdens deze stap gaan we aan de slag om jouw positieve gevoelens meer naar de voorgrond te halen waardoor je meer energie krijgt.
5. In deze stap gaan we aan de slag met een door jouw gekozen thema. Dat kan te maken hebben met het verlies van je kindje. Maar het gebeurd ook regelmatig dat door de voorgaande stappen er al zoveel is gebeurd. Dat je ruimte voelt om met een ander onderwerp voor de toekomst aan de slag te gaan. Deze dag ben ik er voor jou, en jij maakt de keuze voor je onderwerp.

 

Ik geef de coaching live op locatie in de regio Noord-Nederland. Woon je niet in deze regio? Dan is het nog steeds mogelijk dat ik je live kan begeleiden. Ik kom regelmatig in de provincie Gelderland en Noord-Holland. Informeer dus gerust naar de mogelijkheden. Is live begeleiding geen optie om welke reden dan ook? Dan bestaat ook de mogelijkheid om de coaching online in je eigen, vertrouwde omgeving te volgen.

Voor werkgevers

Veel vrouwen maken een verlies van hun kindje in of rondom de zwangerschap mee als ze in dienst zijn als werknemer. Als werkgever kan jij het verschil maken voor je werkneemsters en hun partners als je het gesprek op een goede manier aan durft te gaan, als de werknemer in kwestie hier uiteraard behoefte aan heeft. Weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken of wil je in het kader van goed werkgeverschap meer doen voor je personeel? Wil je voorkomen dat je werknemer langdurig uitvalt als gevolg van zijn of haar verlies? Denk dan eens het vergoeden van effectieve, gecertificeerde en gespecialiseerde miskraambegeleiding. Veel CAO’s kennen een jaarlijks vitaliteitsbudget of duurzaam inzetbaarheidsbudget. Maar ook als jullie CAO hier niet in voorziet, is het aanbieden van gespecialiseerde begeleiding zeker de moeite waard.

 

Door mijn verzekeringsachtergrond en daarmee de kennis over de inspanningsverplichting van de werkgever en de eisen bij re-integratie van een zieke werknemer ken ik zowel de verplichtingen vanuit de werkgever als de behoefte van de vrouw of men in kwestie door mijn eigen ervaringen met herhaalde miskramen. Vanuit goed werkgeverschap is het actief aanbieden van begeleiding na zwangerschapsverlies een enorme toegevoegde waarde voor uw organisatie. Daarbij draagt het bij aan het beperken van het ziekteverzuim. Goed voor uw medewerkers en goed voor uw organisatie! Klachten die voor kunnen komen na verlies van een kindje in de zwangerschap zijn onder andere: depressies, angst en PTSS. strobbe_marieke_2010_rouw_en_psychisch_lijden_na_miskraam_en_doodgeboorte_ma.pdf (totzover.nl) Tijdige gespecialiseerde begeleiding kan veel leed voorkomen en/of verminderen.